Esports logó kategóriák

Nap mint nap találkozunk különböző logókkal és nyilván nem kell elmagyarázni mi célt is szolgál. Úgy gondolom a figyelemfelkeltés és az azonosítás érdekében használnak a cégek, csapatok, emberek, szervezetek, stb… ilyen ábrákat. Első ránézésre lehet fel sem tűnik, hogy biza ezeket különböző csoportokba tudjuk rendezni. Rengeteg külföldi oldalon levő cikket lehet találni a logó típusokkal kapcsolatosan és érdekes hol 5, hol 7, de van, ahol 9 különböző típust különböztetnek meg egymástól. Ebben a kis cikkben összegyűjtöttem minden olyan információt, amit érdemes egy logó kiválasztásnál figyelembe venni. Példaképpen az esporttal kapcsolatos logókat fogom bemutatni.

Különböző csoportosítás létezik, de ami a legjobban szemet szúr az, hogy távolról nézve 3 nagy csoportot különböztetünk meg. Az egyik azok a logót amelyiken ábra van, a másik, amin csak szöveg és a harmadik, amin ennek a kettőnek a kombinációja.

Egy másik csoportosítási típusnál már 7 részre tudjuk bontani a logókat ezt fogom jobban kifejteni:

  • Lettermarks azaz Monogram logók
  • Wordmarks azaz Szöveg logók
  • Pictorial azaz Szimbólumok
  • Abstract azaz Absztrakt logók
  • Mascot logók
  • Emblems azaz Emblémák
  • Fentiek kombinációi

 

Lettermarks azaz Monogram esport logók:

Általánosságban a monogram logók pár betűből állnak általában 1, 2 esetleg 3-ból. Elrendezésüket tekintve mindegyiknek van egy jellegzetessége például 2 betűs logónál az egyiket megfordítják, vagy egymásba kulcsolják őket. Ezen kívül vannak olyan monogram logók, amiknek egyedi stílusuk van, de van amelyik logók egyszerűbbek. Úgy gondolom minél egyszerűbb egy logó felépítése annál könnyebben tudják az emberek azonosítani, megismerni.

Lettermarks azaz Monogram logók

Wordmarks azaz Szöveges esport logók:

A szöveges logóknál javarészt valamilyen szöveg van nagyon minimálisan átalakítva. Ezek a szövegek nagyrészt a szervezet vagy csapat nevét írja le. Ennek a logótípusnak az az üzenete, hogy az egész szövegből kiolvasható legyen az egység neve, amiről szó van. Ezek általában egy egyéni betűtípusok, esetleg előfordul, hogy kézzel írott szöveg. Manapság ezt a típust nem annyira használják.

 Wordmarks azaz Szöveg logók

Pictorial azaz esport szimbólumok:

A szimbolikus logók, valamilyen piktogramból állnak. Eléggé erős logó típus, hiszen egyediségé és egyszerűsége miatt nagy benyomást tud kelteni, ami miatt gyorsan megragad az emberek fejében.

Pictorial azaz Szimbólumok

Abstract azaz Absztrakt esport logók:

Az absztrakt logók a szimbólumok csoportjába tartoznak egy bizonyos szempontból. Ami a különbség a két csoport között, hogy itt egy geometriai forma (mértani alakzatokat) használnak a logó kialakításánál.

Abstract azaz Absztrakt logók

Mascot esport logó:

Ennek a logó típusnak konkrét jelentése van, nem egy absztrakt vagy emblematikus dolog. Sokak valamilyen kabalaállatot használnak mascot logóként, de vannak, akik tárgyat vagy karaktert. Az esport világban ez az elterjedtebb, ez a legmutatósabb például egy meccsképen, vagy a közösségi média felületeken esetleg közvetítéseken.

Mascot logó

Esport emblémák:

Fő jellemzője, hogy egy szimbólumnak a belsejében található egy felirat, egyenesen vagy valamilyen ívben. Ide tartoznak a címerek a régi pecsétek és a jelvények is. Esportos felhasználásra nem a legalkalmasabb, mert pici méretben nem annyira látszik egy ilyen logónak a részletgazdagsága. Általában esportnál valamilyen pajzson szokott szerepelni egy figura vagy állat, ezen kívül a csapat neve és régebben a csapat létrejöttének évszáma is szerepelt.

Emblémák

Kombinált esport logók:

A fent említett logók kombinációja előfordul nagyon sok esetben. Általában a mascot logót szokták egy szöveges logóval egyesíteni.

Kombinált logók

Ha esetleg kedvet kaptál egy kis logó tervezéshez akkor írj nekünk bátran és megvalósítjuk az elképzeléseidet. Valószínűleg, ha ezt a sort olvasod akkor elolvastad az egész cikket és ezt szeretnénk honorálni egy ötszázalék kedvezményes kuponnal. Írd be a megrendelésnél az esportlogocikk kulcsszót és tiéd a kedvezmény.

Ha esetleg ingyen szeretnéd megúszni a logó tervezést akkor az alábbi cikket érdemes olvasnod, mert összeszedtem pár weboldalt ahonnan ingyenesen tudsz esport logókat letölteni: Ingyenes Esport/Gaming logó gyűjtemény

  • Megosztás:
Küldj üzenetet nekünk