Hogyan válasszunk domain nevet Esport szemszögből

Mi az a domain név? Sok helyen hallottad már, de nem igazán tudod mit is jelent?

Első lépésként akkor tisztázzuk le miről is van szó. A domain név egy névtartomány, amely a számítógépek egyedi beazonosítása érdekében hozták létre. Minden eszköz, amivel a webre csatlakozunk rendelkezik egy egyedi IP címmel. Az eszközök közötti kommunikációt ezen keresztül végezzük. Ezek hagyományosan IPv4 címek, azaz 4 darab egy bájtos ponttal elválasztott decimális számok. Ezeket nehéz lenne fejben tartani, ezért találták ki a domain neveket, amelyekkel megkönnyítik az egyedi beazonosítást. A domain neveket egy speciális szervereken tartják számon és párosítják az IPv4-es címet a domain névvel. A domain neveket bizonyos időszakokra lehet csak regisztrálni, ez lehet egy vagy több év is. Ha lejár a regisztrációs időszakod, akkor meglehet újítani a domain nevet.

Domain név választásakor szem előtt kell tartani a következőket:

 • Ne legyen összetévesztendő más hasonló csapattal vagy más weboldallal. Például nem érdemes IKEA nevű csapat nevet választani, mert az összetévesztendő a bútor áruházzal.
 • Érdemes minél rövidebb nevet kitalálni, hogy meglehessen egyszerűen jegyezni.
 • Pár helyen elterjedt a kötőjeles és az ékezetes domain nevek használata is. Ha külföldre szánjuk a weboldalunkat akkor nem érdemes ékezetes betűket használni, mert egy külföldinek nem biztos, hogy van a billentyűzetén az az adott karakter.
 • A kötőjeles domain neveket főleg SEO (keresőoptimalizálás) szempontból szoktunk választani, ez a külföldi csapatoknál nem annyira elterjedt.
 • Fontos, hogy egyedi, fantáziadús, erő és lendület legyen benne. Aki meglátja a domain nevet az akarja a weboldalt megnézni.
 • Szem előtt tarthatjuk azt is hogy olyan domain neveket is lefoglalunk, amelyek hasonlóan hangzanak, mint a mi domain nevünk, vagy akár extrémebb helyzetekben akár a fonetikusan leírt szavakat is regisztrálhatjuk. 
   

Domain név végződések

A domain neveket végződésük alapján kettő nagy csoportra oszthatjuk be, első a nemzetközi domain nevek például a valami.com és másik csoport a nemzeti domain nevek mint például a valami.hu.
Én úgy gondolom, ha nemzetközi vizeken evez a csapat, akkor érdemes a .gl, .gg, .pro, .eu, .net, .org vagy a .com domain név végződéseket választani. Ha viszont a magyaroknak számod a weboldaladat, akkor a .hu-s domain neveket ajánlom.

Esport szempontból domain nevet általában két szempontból szoktunk választani

1. Egy már meglévő csapat szeretne egy weboldalt, nekik általában már van kialakult csapat nevük, és ehhez választanak domain nevet. Például egy CS:GO csapat akinek a neve Alpha Team nekik érdemes mondjuk az alphateam.com-ot lefoglalni. 

2. Másik, amikor egy újonan alakuló csapat még nem rendelkezik csapat névvel, akkor érdemes a csapat név kitalálásakor a domain neven is elgondolkozni.

Ha rövid a csapat nevünk, akkor esetleg azon is elgondolkozhatunk, hogy rakunk plusz egy szót kiegészítésnek. Ilyen szavak lehetnek a következők:

 • clan
 • esport
 • esports
 • gaming
 • multigaming
 • team
 • squad
   

Domain név választás marketing szempontból

Ha marketing tevékenységet is szeretnénk a weboldalon végezni, akkor érdemes több domain nevet is vásárolni. Ha például elszeretnénk adni egy terméket vagy szolgáltatást, akkor érdemes néhány domain nevet megvásárolni és jól beállítani a weboldalt főleg SEO szempontból.

A domain nevek árai

Domain árak függenek attól, hogy egyáltalán azt más már beregisztrálta-e vagy sem. Előfordul az, hogy valaki megvesz egy domain nevet majd azt több pénzért adja csak tovább. Ha nincs regisztrálva, akkor a szolgáltató határozza meg az árat és ez a domain név végződéstől függ. Igazából nem nagy tétel, egy átlagos domain név végződés egy évre megközelítőleg 2.000-4.000 Ft-ba kerülnek. Ilyen például a .hu, a .com, a .org vagy a .net. Érdemes szétnézni az interneten, a különböző szolgáltatóknál is van eltérés az árakban. A .gg, és a .gl domain nevek ára 18.000-21.000 Ft között van, míg a .pro 10.000Ft körül.

Milyen domain neveket választanak mások?

Összegyöjtöttem pár domain nevet táblázatba foglalva példaképpen, hogy a külföldi csapatok miket választottak:

Domainek Domain végződések
http://www.mousesports.com/ com
http://www.sk-gaming.com/ com
https://www.fnatic.com/ com
https://doclermyrmidons.com/ com
http://www.epsilon-esports.com/ com
https://www.teamprojektevil.com/ com
https://www.teamkaliber.com/ com
https://www.g2esports.com/ com
https://www.unicornsofloveapp.com/ com
http://www.complexitygaming.com/ com
https://www.mithesports.com/ com
http://complexitygaming.com/ com
http://settodestroyx.com/ com
https://www.mindfreakpro.com.au/ com.au
http://www.avantgaming.com.au/ com.au
http://cloud9.gg/ gg
http://astralis.gg/ gg
https://envy.gg/ gg
https://greenwall.gg/ gg
http://luminosity.gg/ gg
https://therisenation.gg/ gg
https://eunited.gg/ gg
https://splyce.gg/ gg
https://vitality.gg/en/ gg
http://evilgeniuses.gg/ gg
https://www.echofox.gg/ gg
https://rogue.gg/ gg
http://h2k.gg/ gg
https://misfitsgaming.gg/ gg
http://noble.gg/ gg
https://thealliance.gg/ gg
https://navi.gg/ gg
https://nip.gl/ gl
http://team-infused.net/ net
http://www.redreserve.org/ org
http://www.taintedminds.org/ org
http://hellraisers.pro/ pro

Láthatjátok, hogy főleg a .com és a .gg domain neveket regisztrálják be a csapatok. Ha lenne most csapatom, akkor a .com-os domain nevet regisztrálnám.

Ha bármi kérdésetek van, esetleg nem tudtok domain nevet választani akkor írjatok levelet és segítek a döntésben.

 • Megosztás:
Küldj üzenetet nekünk